Jak działa piec na ekogroszek
Spis treści

Czym jest ekogroszek?
Piec na ekogroszek pozwala na automatyzację ogrzewania węglowego. Ponieważ wrzucany opał do zbiornika to ekogroszek to wiemy, że podajnik ślimakowy czy tłokowy poradzi sobie z jego przepchaniem do palnika. Inny rodzaj węgla może mieć za duże ziarna (za dużą frakcję) i podajnik będzie się notorycznie blokować. Jeżeli wilgotność opału jest zbyt duża, może to powodować blokowanie się opału w podajniku oraz przyspiesza korozję rury podajnika i zbiornika.
Ekogroszek
Ekogroszek to rodzaj węgla o odpowiedniej wielkości ziaren i o odpowiednim składzie. Czyli jest to ten sam węgiel co węgiel typu orzech, kostka, ale lepiej wyselekcjonowany i wzbogacony po to aby spalał się jak najlepiej w piecu podajnikowym oraz aby mniej kopcił i miał mniejszą zawartość popiołu i siarki. Prawidłowa wielkość ziaren ekogroszku to 5 do 25mm. Mniejsze uziarnienie to miał węglowy, większe to sortyment orzech.
Jak ma działać piec na ekogroszek?
Piec z podajnikiem na ekogroszek działa jak silnik spalinowy: podaje paliwo (węgiel) oraz dmucha powietrzem wykorzystując wentylator. Źle dobrane proporcje paliwa lub powietrza powodują, że piec nie dopala węgla (wyrzuca surowy węgiel do popielnika) lub spala węgiel zbyt szybko i nie idzie nagrzać domu, temperatura spada, czasami nawet piec gaśnie.
Prawidłowa praca kotła
Prawidłowa praca kotła to przede wszystkim taka produkcja ciepła, że w domu jest wystarczająco ciepło, temperatura na kotle oscyluje około zadanej temperatury, która powinna być ok. 65stC. Dobrze zbudowana instalacja z zaworem czterodrogowym lub sprzęgłem hydraulicznym na powrocie do kotła ma temperaturę powyżej 50stC.

Czy piec z podajnikiem jest bezobsługowy?
Piec z podajnikiem nazywany automatycznym i bezobsługowym, ale na pewno nie jest bezobsługowy. Piec na ekogroszek wymaga ok. co 6 dni załadowania zbiornika węglem, co wiąże się z dużym zapyleniem z wsypywanego opału. Co kilka dni należy piec wyczyścić z sadzy, a co kwartał powinien przyjść kominiarz wyczyścić komin, jest to ważne szczególnie jeśli latem woda w bojlerze podgrzewana jest w piecu węglowy. W okresie letnim spalanie opału odbywa się w bardziej niekorzystnych warunkach, ponieważ ciepło nie jest potrzebne w dużych ilościach i przez całą dobę – zatem piec się „kisi” w niskiej temperaturze spalania, powstaje dużo sadzy. Należy dbać o prawidłową pracę i proces spalania, a problemy z zablokowanym podajnikiem nie są rzadkością, a usunięcie takiego problemu może się wiązać z opróżnieniem zbiornika.
Po co zmieniać nastawy sterownika pieca?
Wielu użytkowników nie zagłębia się w nastawy jakie oferuje sterownik pieca – a to szkoda. Poprzez ingerencje w nastawy, ich dopasowanie do aktualnego zapotrzebowania na ciepło można zaoszczędzić sporo opału, ponieważ piec nie potrzebuje korzystać z pełnej mocy palnika, inne nastawy powinny być dla okresów przejściowych a inne dla okresów dużego mrozu.
Rodzaje kotłów na ekogroszek
Spotykane najczęściej kotły na ekogroszek, to kotły z podajnikiem ślimakowym. Takie rozwiązanie pozwala na precyzyjne podawanie dawki węgla na palnik. Palnik może być retortowy lub rynnowy.
Drugo rodzaj kotłów na ekogroszek to kocioł z podajnikiem tłokowym (szufladowym). Jest nim trudniej wyregulować ilość podawanego węgla, ale taki kocioł może spalać bardziej różnorodne frakcje węgla, zarówno miał jak i nieco grubszy węgiel. Proces spalania nie jest tak bezdymowy jak w piecu ślimakowym, ponieważ podawane są większe dawki węgla co pewien czas, a nie prawie że ciągle ale małe dawki.
Palnik retortowy
Węgiel w takim palniku jest wypychany od spodu lub boku. Węgiel spala się od góry, popiół spada na boki, świeży węgiel wypycha spalony popiół. Jeżeli węgiel wychodzi od spodu na palnik, to ma pod palnikiem kolano z rury, którą doprowadzany jest węgiel, gdzie pracuje ślimak oraz dookoła biegnie powietrze, które wdmuchiwane jest na palnik spod korony, z każdej strony.
Piec z podajnikiem bocznym, np. kocioł Ogniwo (polecam) podaje węgiel z boku, powietrze wdmuchuje na ogień z dwóch stron. Ten rodzaj palnik reguluje się łatwiej niż retortowy dolny.

Palnik rynnowy
Ogień podawany ślimakiem lub szufladą (piec tłokowy) spala się na płytce z otworami nadmuchowymi od dołu. Paliwo przesuwa się i grawitacyjnie spada z palnika do popielnika. Tego rodzaju piece mają mniejszą pojemność zbiornika na węgiel ponieważ spód zbiornika musi być powyżej palnika. W tego rodzaju palnikach nie jest problem z powstawaniem spieków jak w palnikach retortowych. Spieki nie blokują ognia i następnego węgla.

Palnik SV 200
Palnik rynnowy, w którym powietrze jest intensywnie wdmuchiwane na ogień, co przypomina silnik rakietowy. ma szerokie zastosowanie, ponieważ może spalać węgiel od miałów po grubsze frakcje, jak również pellet i mieszanki nasion, łupin itp. Ważne w tym palniku jest drożność kanałów nawiewowych, żeby nie powstawały duże ilości sadzy. Prawidłowa praca to silny boczny płomień sięgający przeciwnej ścianki pieca, kolor płomienia musi być jasny, nie powinien mocno dymić, a kolor ognia nie może być czerwony. Nie powinno być sytuacji gdzie wylatuje nie spalony węgiel, jest objaw albo zbyt małego nadmuchu albo za dużego podawania lub nie drożnych kanałów nawiewowych.

-
Jak działa zawór mieszający 4d
-
Dopuszczalna prędkość w Polsce i dopuszczalna prędkość w Europie
-
Ochrona powrotu – ankieta
-
Koszt użytkowania i montażu centralnego ogrzewania