Jak obniżyć koszty przygotowania c.w.u.

Reklamy

Tanie ogrzewanie wody w bojlerze.

Można obniżyć koszty przygotowania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.), jednak wymaga to od użytkownika dodatkowego zaangażowania, które może się opłacić. Jako minimalną temperaturę w bojlerze przyjmujemy 45stC, ale…

Reklamy

Dlaczego przygotowanie c.w.u jest tak drogie?

Na koszt podgrzania wody w c.w.u. ma wpływ:

Bojler z wężownicą  fugeo.pl
Bojler z wężownicą fugeo.pl

Do jakiej temperatury podgrzewamy wodę w bojlerze.

Podgrzewanie bojlera

Jest bardzo istotne do jakiej temp. podgrzewamy naszą cwu. Każdy dodatkowy stopień Celsjusza temp. wody podgrzania wody to wzrost o pewien % kosztów opału. Im wyższa temperatura bojlera tym trudniej jest ją osiągną i trudniej utrzymać bo rosną straty ciepła. Czyli więcej energii musimy dostarczyć do takiego samego bojlera jeżeli grzejemy go do 55stC niż gdyby było tylko 45stC. Ponadto każdy dodatkowy stopień w górę kosztuje więcej energii.

Łatwo to zbadać. Można sprawdzić jak długo temperatura bojlera rośnie od 35 do 45 stC, a jak długo od 45 do 55 stC – zakładając że na kotle (czyli na zasilaniu do bojlera) mamy w obu przypadkach ta samą temperaturę np 60stC. Wykonując takie doświadczenie zauważymy, że do 60stC możemy nie dojść nigdy – ponieważ za niska jest temperatura wychodząca z pieca – zatem wniosek, że żeby ogrzać bojler do zadanej temperatury, temperatura źródła ciepła musi być wyższa od tej zadanej do CWU – co powoduje często wzrost spalania.

Straty temperatury wody w bojlerze

Utrzymanie w bojlerze temperatury 55stC pochłania więcej energii a niżeli utrzymanie temperatury cwu na poziomie 45stC. Co łatwo sprawdzić, wystarczy policzyć czas stygnięcia o 10 stC od temperatury 55 stC i od temperatury 45stC. Szybciej spadnie temperatura od 55 do 45 stC niż od 45 do 35 stC ponieważ przy wyższej temperaturze straty ciepła są większe, wiec bardziej marnuje się energię i pieniądze. Im wyższą temperaturę w bojlerze chcemy uzyskać tym większe koszty ponosimy.

Kiedy konieczne jest podniesienie temperatury cwu?

Podgrzanie cwu ponad 45 stC ma swoje uzasadnienie w przypadku kiedy domownicy narzekają, że szybko kończy się ciepła woda w kranie. Wynika to z zbyt małej pojemności bojlera w stosunku do zapotrzebowania lub z znacznego zapotrzebowania na ciepłą wodę (napełnianie w krótkim czasie wanny z wodą kąpielową kilkukrotnie). W takiej sytuacji rozwiązaniem może być podniesienie np. do 55stC temp. wody w bojlerze. Spowoduje to, że w prysznicu będziemy mniej odkręcać kurek z ciepłej wody bez straty komfortu. Jeżeli temperatura wody cwu jest wyższa, mniej się jej pobiera.

Jeżeli chcemy rozwiązać problem niedoboru ciepłej wody opisany powyżej w sposób ekonomiczny to warto przeanalizować możliwości sterowania z naszego źródła ciepła, czy można w nim zadać harmonogram z konkretnymi temperaturami na poszczególne godziny doby. Wprowadź właściwe ustawienia lub osobiście zmieniaj nastawy sterownika tak, aby godzinę przed każdą kąpielą podnieść o ok. 5stC temperaturę w bojlerze, a po przewidywanym okresie kąpieli temperatura powinna wrócić do 45 stC.

Źródło ciepła

Skąd bierze się ciepła woda w kranie?

Źródłem ciepłej wody w domu może być przepływowy ogrzewacz wody (lub nawet kilka lokalnych przepływowych ogrzewaczy) lub bojler czyli zbiornik, w którym podgrzewa i przechowuje się ciepłą wodę użytkową (c.w.u.).

Ogrzewacze przepływowe

Przepływowe ogrzewacze mają tę zaletę, że nie traci się ciepło w czasie jego magazynowania oraz gdy przepływowe podgrzewacze są blisko kranów, minimalizowane są straty ciepła na jego przesyle od bojlera do kranu (woda z rurek traci ciepło w zimnych pomieszczeniach oraz ogrzewa mury). Im dłuższa trasa wody od źródła ciepła do kranu tym większe straty. Rolę przepływowego ogrzewacza może być elektryczny lub gazowy podgrzewacz lub kocioł gazowy grzewczy dwufunkcyjny, który grzeje mieszkanie lub przełącza się okresowo w tryb przepływowego podgrzewacza. jest to rozwiązanie tanie, ale nie całkiem komfortowe ponieważ trudności pojawiają się przy regulacji temperatury wody na odpowiednim poziomie oraz jeżeli korzystamy z pieca dwufunkcyjnego, nie działa ogrzewanie co w czasie grzania wody cwu

Bojler

Jeżeli do przygotowania cwu wykorzystywany jest bojler to można go podgrzewać na kilka sposobów: można korzystać z grzałki elektrycznej, z pompy ciepła do celów c.w.u. lub z dodatkowego źródła ciepła tj. kocioł grzewczy lub pompa ciepła, z których ciepło trafia do wężownicy bojlera. W tym rozwiązaniu źródło ciepła musi dostarczyć wodę grzewczą o temperaturze minimum 50stC, żeby w bojlerze mogła być woda podgrzana do 45stC.

Bojler i pompa ciepła.

Pod tym względem najtrudniej osiągnąć tą wartość mają pompy ciepła, których sprawność spada wraz z wzrostem wymaganej temperatury do osiągnięcia, najlepiej pracują w temperaturach do 40 stC, jednak trzeba przyznać że nawet gdy sprawność pompy ciepła (PC) spada tylko do COP 2 to i tak zużywa 2 razy mniej prądu niż grzałka elektryczna, która mogłaby podgrzać wodę. JEDNAK w mroźne dni lepszym rozwiązaniem może się okazać włączenie grzałki elektrycznej w bojlerze, ponieważ w czasie podgrzewania wody do bojlera znaczna część energii cieplnej zamiast do grzejników idzie do bojlera, co może powodować problem z ogrzaniem pomieszczeń. Jeżeli pompa będzie pracować z priorytetem grzania bojlera to do czasu nagrzania bojlera ogrzewanie będzie wyłączone całkowicie. Z tego powodu, lepiej mieć grzałkę w bojlerze, żeby z niej skorzystać gdy PC będzie miała za ciężko, co więcej chcąc wykonać przegrzew bojlera (temp do 70stC na czas kilkunastu minut), żeby okresowo zwalczać bakterie Legionelli, to pompa ciepła nie da rady bez grzałki elektrycznej w bojlerze – o czym nie wszyscy pamiętają.

Bojler i gaz / olej opałowy.

Kocioł na gaz i olej opałowy o wystarczającej mocy grzewczej bez problemu przygotowuje ciepłą wodę w bojlerze. Zarówno do ogrzewania ciągłego jak i przegrzewanie zwalczające Legionelle nie jest problemem.

Kocioł na ekogroszek i kocioł na pellet

Kotły na paliwo stałe z założenia pracują przy temperaturze czynnika grzewczego powyżej 50stC, producenci nawet narzucają 60 stC na zasilaniu. Zatem podgrzanie wody w bojlerze to nie jest duży problem, ale dalej trzeba pamiętać, że podwyższenie temperatury w bojlerze ponad 45 stC nawet w tego rodzaju kotłach wiąże się do wyższym zużyciem opału.

Miejsce zabudowy bojlera

Reklamy

Jest kilka wskazań co do pomieszczenia gdzie ma stać bojler:

  • pomieszczenie powinno być w miarę ciepłe
  • miejsce postawienia bojlera powinno znajdować się blisko odbiorów ciepła
  • bojler powinien być tak zamontowany tak, aby dało się w nim wymienić ANODĘ

Jeżeli bojler będzie stał w chłodnym pomieszczeniu w temp ok 10 stC to straty będą znacznie większe niż w pomieszczeniu cieplejszym gdzie jest ok 20 stC. To robi dużą różnicę. Ponieważ różnica pomiędzy temperaturą ma duży wpływ na straty czyli jak szybko wychłodzi się woda w bojlerze. Straty są bardzo odczuwalne ponieważ większość czasu woda jest podgrzewana przez źródło ciepła, żeby temperatura nie spadła poniżej zadanej.

Straty w pomieszczeniu chłodnym w zimne dni w stosunku do pomieszczenia cieplejszego to nawet 50%

Gdy bojler znajduje się daleko od odbiorów to powstają straty temperatury wody podczas przesyłu na kilkunastu metrach. Jeżeli zostanie odkręcona woda w odległym miejscu odbioru powoduje długi okres oczekiwania i wypuszczania ciepłej wody z bojlera więcej niż potrzeba.

Montaż bojlera powinien być tak przemyślany żeby nie było konieczności jego demontażu celem wymiany anody, która odpowiada za opóźnienie rozwoju korozji wewnątrz zbiornika.

Układ cyrkulacji wody c.w.u.

Cyrkulacja c.w.u. (tzw. trzecia rura) to dodatkowy obieg wody podgrzanej z bojlera do ostatniego miejsca odbioru. Standardowo pompka z tego obiegu pracuje cały czas przez co cały czas ciepło jest wyciągane z bojlera. Takie rozwiązanie jest bardzo komfortowe w użytkowaniu ale bardzo drogie w użytkowaniu. Żeby to rozwiązanie nie było tak uciążliwe finansowo należy dopasować okres pracy tej pompki w okresem kiedy występuje faktyczne zapotrzebowanie lub można zabudować zdalny system uruchamiania takiej pompy na określony czas.

Można do uruchomienia tej pompy wykorzystać gniazdo programowalne, w którym można zaprogramować harmonogram czasu pracy i postoju. Proponowany harmonogram to okres pracy pompy cyrkulacji CWU w czasie porannej toalety i w czasie wieczornych kąpieli, A już minimum to postój obiegu cyrkulacji w nocy, kiedy na pewno nie ma potrzeby jej pracy. Daje to duże oszczędności opału. Dodatkowo jest to codziennie oszczędność kilku kWh miesięcznie ponieważ pompa ok 30W stoi przez ok. 10 h w ciągu doby to daje oszczędności energii elektrycznej 300 Wh na dobę, a 9kWh na miesiąc czyli ok 9zł * 12 m-cy to ok. 100zł rocznie.

Prawidłowy dobór wielkości bojlera

Bojler za duży lub za mały może powodować wzrost kosztów przygotowania ciepłej wody.

Gorszym rozwianiem jest za duży bojler, ponieważ podgrzewana jest duża ilość wody, która realnie nie zostanie wykorzystana a przetrzymywanie dużej ilości wody powoduje duże ilości energii potrzebnej do utrzymania w zadanej temperaturze. Za mały bojler powoduje podgrzewanie go ponad miarę i przynosi dyskomfort podczas użytkowania.

Ilość mieszkańców

Czasami zdarza się tak, że ilość mieszkańców w domu zmienia się w ciągu tygodnia lub miesiąca. Warto skorelować pracę układu przygotowania CWU do ilości mieszkańców. Może być uzasadnienie do posiadania dwóch bojlerów, jednego dużego np 140L (dla np. 5 mieszkańców) i jednego małego kiedy mieszkańców jest tylko dwóch, to wystarczy 50L co obniża koszty przygotowania c.w.u.

Reklamy

Przyzwyczajenia i nawyki

Niejednokrotnie nie użytkownicy przyzwyczaili się do wody w bojlerze o temp. 55stC, i nic nie jest w stanie zmienić na niższą, a szkoda. Brak chęci do ograniczenia czasu pracy układu cyrkulacji, bo być może w nocy ktoś wstanie i będzie musiał czekać aż ciepła woda poleci z kranu.

Pozostawianie odkręconej ciepłej wody, żeby np. w łazience było cieplej – generuje straty na ogrzewaniu.

Reklamy

Jak osiągnąć maksymalne oszczędności?

Poza przytoczonymi powyżej wskazówkami, można (choć nie jest to zalecane) podgrzewać do właściwej temperatury tylko w okresie właściwego zapotrzebowania, a w pozostałym okresie temperatura może być niższa o kilka lub kilkanaście stopni. Jest to niebezpieczne z punktu widzenia walki z bakterią Legionelli (która nie rozwija się powyżej 45stC, a ginie w temperaturze powyżej 60 stC).

Dyskusja i pytania na Facebook

Reklamy
2 komentarze